Kako hranljiva so jajca?



Če ima jajce dovolj hranljivih snovi, da se iz njega izleže piščanček, potem lahko del tega koristi tudi človeku

Povprečno jajce vsebue 77 kalorij, 6 g beljakovin in 5 g zdravih maščob. Poleg tega je v enem jajcu 6 % dnevne priporočene količine vitamina A, 7 % vitamina B5, 9 % B12, 15 % V2, 9 % fosforja, 22 % selena, v malo manjših odmerkih pa najdemo še vitamine D, E, K, B6, kalcij, cink ...

Čeprav se nam zdi, da o jajcih vemo vse, pa je to daleč od resnice. Dognanja se tako hitro spreminjajo, da običajni ljudje komaj sledimo najnovejšim odkritjem. Tako so denimo pred 30 leti nutricisti odkrili, da ima eno jajce kar 212 mg holesterola, kar je več kot polovica dnevne vrednosti (priporočeno je največ 300 mg). Vendar danes vemo, da obstaja več vrst holesterola in jajca imajo takega, ki pri 70 % ljudi sploh ne dvigne nivo holesterola v krvi.
... ...

Preberite več na Vemkajjem.si ...

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Na PFOA je opozarjal že dr. Janez Drnovšek

5 največjih napak, ki jih delamo, ko kupujemo sadje in zelenjavo

Dvakrat prekuhana voda