Katera sesekljalna deska je boljša: lesena, ali plastična?



Večina kuharjev, profesionalnih in amaterskih, razmišlja le o dobrih in ostrih nožih, le redki pa o nečem, brez česar noži niso veliko vredni - o sesekljalni deski

Dejstvo je, da tako na lesenih, kot plastičnih sesekljalnih deskah ostanejo sledovi vašega trančiranja hrane. Ko so na univerzi v Kaliforniji analizirali, koliko in katere bakterije se kje pogosteje zadržujejo, so ugotovili, da jih je na lesenih sicer več, a se zaradi poroznosti lesa "potopijo" v strukturo, kjer tudi odmrejo. Tak primer je z bakterijami salmonele, ki imajo na lesenih sesekljalnih deskah manj možnosti za preživetje. V tem konkretnem primeru so plastične deske bolj škodljive.

Poleg tega je brazde na plastičnih sesekljalnih deskah skorajda nemogoče temeljito opravi. Sicer obstajajo nasveti, kako je treba vsakih 14 dni lesene in plastične deska dobro namazati z mineralnim oljem, ali uporabiti kakšno močnejše dezinfekcijsko sredstvo, a to še vedno ne reši problema. Večina ljudi ima doma desko, ki je stare 3 leta in več, čeprav znanstveniki svetujejo, da bi jo morali menjati že po 6 mesecih.
... ...

Preberite več na Vemkajjem.si ...

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Na PFOA je opozarjal že dr. Janez Drnovšek

5 največjih napak, ki jih delamo, ko kupujemo sadje in zelenjavo

Dvakrat prekuhana voda