Fruktoza in 12 bolezni, ki jih povzroča
Vse več je dokazov, da je sladkor glavni dejavnik, ki povzroča debelost in srčno-žilne bolezni. Raziskave kažejo, da če bi v ZDA za 10 % zmanjšali porabo sladkorja, bi samo v zdravstvu prihranili več kot milijardo dolarjev.
O nevarnostih sladkorja je nedavno v velikem intervjuju govoril ameriški nutricist dr. Robert Lustig, ki je postregel z zastrašujočo številko. Danes ima v ZDA 70 % ljudi previsoko težo. Leta 2020 jih bo 75 %, leta 2030 pa že 86 % predebelih. Evropa ni daleč stran. Trenutno smo pri 54 %, leta 2020 pa bomo že zelo blizu 80 %. Glavni razlog je seveda sladkor, še posebej tisti, ki ga ne vidimo - fruktoza.
Nekateri so mnenja, da naravni sladkor ni problematičen, Lustig pa pravi, da je treba upoštevati tudi tega. Če želite ohraniti telesno težo, potem lahko na dan pojeste največ 25 gramov sladkorja, če pa želite hujšati, pa si na dan ne smete privoščiti več kot 15 gramov sladkorja.
Sladko, ki te ljubim sladko
Da ima Lustig prav, lahko hitro ugotovimo, če običajna sladila zamenjamo s stevio. S tem bodo kave in čaji enako sladki, količina sladkorja pa se bo zmanjšala za 10-krat. Problem sadnega sladkorja pa ostaja še naprej, saj smo že s tremi jabolki presegli dnevno dovoljeno količino sladkorja.
Kaj pravzaprav je Fruktoza?
Fruktoza ali sadni sladkor je enostaven ogljikov hidrat, ki je najbolj topen med vsemi sladkorji. Poleg tega je fruktoza za 73 % bolj sladka od običajnega sladkorja, na leto pa v svetu pridelamo približno 240.000.000 kilogramov fruktoze v kristalni obliki. Največ fruktoze najdemo v sadju, zelenjavi in medu.
In kakšne težave lahko nastanejo zaradi preobilice sladke hrane? O tem pa v članku Fruktoza in 12 bolezni, ki jih povzroča.
Komentarji
Objavite komentar