Zakaj imamo ljudje radi ojačevalnike okusov?
Vsi po malem postajamo Kitajci - nekoč si je to želela politika, danes pa multinacionalke, ki bogatijo s pripravljeno hrano. Vse zaradi ojačevalnikov okusov, ki delajo v službi oblasti in denarja.
Po drugi svetovni vojni je Kitajska partijska oblast razmišljala, kako nahraniti milijardo ljudi in so sprejeli "zakon" o obvezni uporabi ojačevalnikov okusov. Tako so navidezno nasitili ljudi, hkrati pa manj okusno hrano naredili prebavljivo. Še posebej se je ta metoda razvila, ko so dodali instant okus po mesu.
Tako je nastala sodobna različica hitre kitajske hrane, ki pri mnogih povzroča glavobole, bolečine v trebuhu, napade astme, razdražljivost, nervozo, dezorientacijo, celo do težav s srcem lahko pride. Vse to zaradi ojačevalnikov, ki se skrivajo v sojinih omakah, orientalskih začimbah in celo v zelenjavi in mesu (mislite, da bi bili zamrznjeni izdelki brez "pomagačev" več let videti tako neoporečni, brezhibni).
... ...
Preberite več na Vemkajjem.si ...
Komentarji
Objavite komentar