Zakaj je pomanjkanje železa tako pomembno
Glavni razlog za slabokrvnost oziroma anemijo je pomanjkanje železa, kar je posledica neuravnotežene prehrane - jesti bi morali več rdečega mesa, vegetarijanci pa vitamina B12
Železo spada med najpomembnejše elemente v človeškem organizmu, ker skrbi za prenos kisika do celic. Če vam primanjkuje železa, se boste počutili utrujeni, zadihani, dobili boste povišan srčni utrip, celo vrtoglavico. Človek na dan potrebuje od 10 do 30 mg železa (odvisno od starosti, konstitucije in spola), zagotovimo pa ga lahko samo s hrano. Zanimivo je še, da ženske potrebujejo za 30 % več železa, kot moški, ker ga zaradi ženskih bolezni tudi več izgubijo.
Kako do železa?
Največ železa najdemo v rdečem mesu v govedini, kozjem mesu, svinjini, jagnjetini, pa tudi v jetrih, ribah, školjkah ... Poznamo dve vrsti železa in sicer železo živalskega izvora, ki je v telesu hitro topno, in železo rastlinskega izvora, ki pa potrebuje veliko vitamina C in pa predvsem vitamine skupine B (B1, B3, B6 in B12 - vsega tega je največ v slivah in jajcih). Problem nastane, ker imate lahko dovolj teh vitaminov, a jeste hrano s premalo železa (to velja za vsejedce in vegetarijance). Spomnimo se samo marketinških akcij o nevarnostih rdečega mesa.
... ...
Preberite več na Vemkajjem.si ...
Komentarji
Objavite komentar