Zakaj zdravniki niso navdušeni nad ovseno kašo in imajo prav



Ovsena kaša velja za eno najbolj zdravih živil in mnogi si zajtrka brez nje ne morejo zamisliti. Vendar pozor - vsak zdravnik vam bo ovseno kašo odsvetoval. Zakaj?

Ovsena kaša je preprosto, poceni, zdravo in hranljivo živilo. V starih časih je bila pogosto na mizah, danes pa tradicionalne jedi počasi izginjajo. A prav zaradi zdravilnih učinkov se oves vrača na naše mize (preberite prispevek Ali veste, kje je veliko vlaknin).

Vendar pa vse le ni tako enostavno.

Če ovseno kašo jeste dlje časa (več kot 10 dni), lahko postane škodljiva za zdravje. Problem namreč predstavlja fitinska kislina, ki ima to lastnost, da nase veže kalcij in to, ko je še v črevesju. Še več! Telo začne črpati zaloge kalcija iz kosti, da bi nevtraliziralo fitinsko kislino, kar povzroči nemalo težav na kosteh, pa tudi razne prebavne težave niso izključene. Če kalcija ni dovolj, fitinska kislina veže nase tudi magnezij, železo in cink, ali pa vsaj upočasni procese absorpcije.
... ...

Preberite več na Vemkajjem.si ...

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Na PFOA je opozarjal že dr. Janez Drnovšek

5 največjih napak, ki jih delamo, ko kupujemo sadje in zelenjavo

Dvakrat prekuhana voda