Se v sladoledih res skriva nevaren E 407?
Emulgator karagenan E 407 se uporablja pri sladoledih za zgoščevanje, v večjih količinah pa lahko povzroči raka na debelem črevesju.
Zdravniki so enotni, da je pri otrocih do 12 let lahko že minimalna količina emulgatorja E 407 lahko škodljiva. Tudi pri odraslih je tako, a od ene kepice sladoleda še ne boste zboleli. Sicer obstajata dve vrsti E 407, pri čemer je tisti naravni, pridobljen iz alg, bistveno manj nevaren. Sporen je umetno sestavljen emulgator, ki je že od vsega začetka na rdeči listi nevarnih emulgatorjev.
Testi kažejo, da so moški 3-krat bolj občutljivi in dovzetni za raka na črevesju. Pri moških je rak na črevesju po pogostosti takoj za rakom na prostati. Največji krivec za to pa je ravno emulgator E 407, ki ga v poletnih mesecih največ zaužijemo prav s sladoledom.
... ...
Preberite več na Vemkajjem.si ...
Komentarji
Objavite komentar